Wykonanie
Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że szybko z niego skorzystam. Nie minęło 20 min a już był w piekarniku:) Uwielbiam
płatki owsiane, owsiankę i
ciastka owsiane więc ten przepis z góry skazany był na sukces. Tort owsiany to prezent dla niezwykłej osoby, która w sobotę obchodziła urodziny.Aśka jeszcze raz 100 lat! Samych wybitnych koni!! I więcej takich imprez! BUZIAK:)Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz "konny" klimat - podstawą są
płatki owsiane:)A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie - na pewno
będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego
spodu, najlepszego na świecie
musu czekoladowego i sezonowych
owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo:)

Składniki na spód (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm100g
masła1/4 szl.
cukru2 szkl.
płatków owsianych1/2-3/4 szkl.
mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.2. W garnczku rozpuść
masło i dodaj
cukier. Następnie
płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj
mąkę.3. Wylep
ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż
płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.


Składniki na mus:250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki200 g
czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli
wodnejorzechy włoskie posiekane - garść
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną
czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.Przygotowanie :Na wystudzony owsiany spód wyłożyć
mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi
owocami.



Smacznego:)