Wykonanie
Popijałam poranną
kawę i oglądałam mało ciekawy Dzień Dobry TVN. Przeglądałam pocztę, zajrzałam na facebooka. W TV coś tam, mało ciekawego, gotowała Kinga, uczestniczka MasterChefa. I nagle usłyszałam hasło 'tort owsiany'; to zestawienie zwróciło moją uwagę. Wyglądał nieźle, w dodatku był, zgodnie z tym, co mówiła,
hitem na jej blogu. Postanowiłam odszukać przepis i go wypróbować. I oto on, ciekawy, dietetyczny, oryginalny i efektowny; inny, a ja bardzo lubię nowości.

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm; jeżeli tortownica ma być większa, o średnicy 28cm, trzeba podwoić ilości.Składniki:spód:100g
masła1/4 kubka
cukru2
kubki płatków żytnich (albo owsianych)1/2 - 3/4 kubka
mąki orkiszowejmus:250g
serka mascarpone200ml
śmietany kremówki200g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejgarść posiekanych
orzechów włoskichowoce

Jak zrobiłam:spód:1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.2. W garnuszku rozpuściłam
masło, dodałam
cukier i
płatki żytnie, wymieszałam dokładnie. Dodałam
mąkę i połączyłam z resztą.3. Masą wylepiłam tortownicę o średnicy 20cm. Piekłam przez 15 minut, aż
płatki się lekko zrumieniły. Wyjęłam i wystudziłam.mus:1.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej i ostudziłam.2.
Serek mascarpone zmiksowałam lekko z kremówką. Dodałam
czekoladę i jeszcze raz delikatnie zmiksowałam, tylko do połączenia składników.całość:Na wystudzony spód wyłożyłam mus. Na nim ułożyłam
truskawki. A na końcu przygotowałam kajmak i polałam nim całość.



kajmak:Na spód patelni nasypałam
cukier, żeby przykrył całą powierzchnię. Na wolnym ogniu stopiłam go całkowicie, aż zbrązowiał, a wtedy wlałam, cały czas mieszając, kremówkę. Rozprowadziłam, aż masa była aksamitna i jednolita. Wystudziłam i polałam
truskawki.