Wykonanie

Dzień dobry, mam na imię Karolina i własnie pierwszy raz w życiu robiłam
schab ze
śliwką.I, już po
fakcie, dziwię się dlaczego dopiero teraz...Potrzebne:1,2 kg oczyszczonego
schabu bez kości150 g suszonych
śliwek (całe opakowanie
śliwek HELIO Natura)2 łyżki
soli morskiejMarynata:2 łyżki
miodu150 ml
oleju słonecznikowego50 ml
wody3 wyciśnięte ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki3 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
czarnego pieprzuszczypta
ziołowego pieprzuMarynatę przygotowuję na samym początku, by mogła przegryźć się w lodowce. Oczyszczam
schab z membrany i tłustych kawałków. Odrobinę wyrównuję całość po bokach i z góry. Wycinam dziurę w środku za pomocą
ostrego noża. Wycinam "tunel" o szerokości ok. 2 centymetrów.Używam do tego patyczka do szaszłyków. Przebijam go przez
mięso i wzdłuż niego wprowadzam nóż.Nacieram
schab solą morską, smaruję marynatą i szczelnie zamykam w foliowym worku i na 1,5 godziny wkładam do lodówki. Po tym czasie wypełniam
mięso śliwkami i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlewam trzy łyżki przegotowanej
wody.Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 70 minut. W trakcie pieczenia podlewam
schab sosem własnym z dna naczynia, najlepiej co 10 min. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągam i odstawiam aby
mięso "odpoczęło" przez kolejny kwadrans.