Wykonanie

Nie miałam ostatnio szczęścia do tego ciasta. Obiecywałam chyba dwukrotnie napchać nią znajomych na imprezie, ale za każdym razem masa uciekała mi z formy i przypalała się na dnie piekarnika. Dlatego wywaliłam go z bloga na czas jakiś i czekałam aż okoliczności losu będą sprzyjające i ciasto nie wypłynie. Miałam dać sobie spokój, ale zajrzałam jeszcze raz w przepis i doznałam olśnienia. Jednak można użyć za dużo Nutelli. I to był mój koronny błąd - brak umiaru, bo ładowałam czasami cały słoik. Więc powściągnijcie swe
czekoladowe żądze i pamiętajcie o proporcjach w tym przypadku. :)Przepiękny klosz w zestawie z dechą (Kolekcja Drewniania) na zdjęciu otrzymałam dzięki uprzejmości (i wyrozumiałości) firmy Glasmark z Krosna.Ciasto:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g Nutelli (ze słoika 350 g)200 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru3 duże
jajka1 szklanka
maślanki100 g
bakalii (lub samych
orzechów)szczypta
soliszczypta
pieprzu cayennePolewa :pozostała część Nutelli ze słoika2 łyżki
maślankiłyżka
masłaW jednej misce łączę składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cayenne.Wszystkie składniki mokre muszą być w temperaturze pokojowej: zarówno
jajka, jak i
masło oraz
mleko. Nutella także, ale wiadomo, że jej nie trzyma się w lodówce. ;)W mikserze ucieram
jajka i
cukier na puszystą masę, a
potem dorzucam po jednym
jajku i miksuję na niskich obrotach. Podczas miksowania wlewam
maślankę. Na samym końcu dodaję
bakalie - jeżeli trafią się w mieszance większe
orzechy (brazylijskie!), rozdrabniam je.Do pieczenia używam silikonowej formy - ostatnio tylko takie są u mnie w zastosowaniu. Wygodne, nieprzywierające i łatwe w czyszczeniu. chwała zatem silikonowi! :)Wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Dla pewności sprawdzam jeszcze patyczkiem środek babki. Po wyciągnięciu odstawiam aż do ostygnięcia.W niewielkim rondlu, na jeszcze mniejszym ogniu, mieszam pozostałą Nutellę,
maślankę i łyżkę
masła. Zestawiam z ognia, czekam aż polewa odrobinę stężeje, a
potem delikatnie oblewam nią babkę.
