Wykonanie

Tradycyjny bigos z
kapustykiszonej i słodkiej, z dużąilością
grzybków,
mięsa,suszonych
śliwek i
wina.Taki bigos ostatni razgotowałam kilka lat temu.Przyszła
pora na odnowieniesmaków :)Kilogram
kiszonej kapusty,niewielki płat
żeberek pociętych na części, 30 dag
wędzonego boczku i 30 dag
boczku surowegowłożyłam do garnka z grubym dnem, zalałam niewielką ilością
wody i gotowałam prawie dwie i pół godziny.Pół
kapusty słodkiej (około 60- 70 dag) poszatkowałam, dodałam7 dag
suszonych grzybków uprzednio umytych i namoczonych.Zalałam niewielką ilością wrzącej
wody, gotowałam około 2 godzin.30 dag
karkówki i 30 dag
łopatki umyłam, oczyściłam,pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na
oleju z każdej strony.Włożyłam do
kiszonej kapusty.
Mięso, które gotowało się w
kapuście,rozdrobniłam, wyrzuciłam kości i włożyłam ponownie do garnka.Obie
kapusty połączyłam, gotowałam dalej.10 dag
słoniny pokroiłam w drobną kostkę, stopiłam na patelni.Skwarki włożyłam do bigosu a na tłuszczu podsmażyłamdwie posiekane
cebule. Dodałam je do
kapusty.Doprawiłam
solą, świeżo utłuczonym
pieprzem, dwiema łyżkami
przecieru pomidorowego, łyżeczką
cukru, 10 dag suszonych
śliwek i szklanką czerwonego,
wytrawnego wina. Bigos gotowałam trzy dni.Każdego dnia po 1,5 - 2 godziny. Codziennie podlewałam go
winem.Jest doskonały :) Bardzo smacznie polecam :)