Wykonanie
autor przepisu Viola

80 g
otrąb owsianych - zmiksować120 g
płatków owsianych - zmiksować80 g
masła80 g
brązowego cukru100 g
miodu2 czubate łyżki
maku100 ml
wytrawnej sherry100 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
sody do pieczenia1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
banany - pokroić wedle uznania (opcjonalnie)
cukier puder (opcjonalnie)
Cukier rozpuścić w ciepłym
mleku.
Miód podgrzać, domieszać
mak i zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 2 minutki.
Płatki,
otręby,
sodę i
proszę do pieczenia połączyć w mikserze, zalać
sherry, nie przerywając mieszania. Dodać kolejno,
miód z
makiem,
mleko z
cukrem,
masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej np:
otrębami lub do formy silikonowej. Na górze ułożyć pokrojone
banany. Piec 40-45 minut w180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. I teraz najtrudniejsze,czekamy aż ostygnie.Pozostało tylko oprószyć
cukrem pudrem lub nie ;)

Jak widać,
banany ułożyłam tylko na części ciasta.Chciałam sprawdzić która strona będzie smaczniejsza,ta z
owocami, czy ta bez. I z czystym sumieniem
mogę polecić obie wersje!


Fantastycznie komponuje się z
lodami waniliowymi!

Czasami są takie dnigdzie potrzeba na słodkie jest tak ogromna, aż potrafi z najprzyjemniejszego snu obudzić.W te dni nie należy opierać się tym słodkim nawoływaniom, to dni słodkiego szaleństwa ;)Ja dziś zaszalałam, zestaw z
lodami na śniadanko sobie zaserwowałam!