Wykonanie
Ciasto francuskie300 g
mąki300 g
masła150 ml
wody1 łyżka
octusólWymieszać 90%
mąki i 10 % tłuszczu.
Sól rozpuścić w wodzie, dodać
ocet i połączyć z
mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe
masło z pozostałą
mąką. Masę włożyć
między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone
masło z
mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim
masło i zlepić brzegi, aby
masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z
masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2
razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 300 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tartaok 160 g
ciasta francuskiego (kupnego lub przygotowanego według przepisu powyżej)200 g
żurawiny100 g
śmietanki100 g
białej czekolady - zetrzeć na tarce2
żółtka - rozkłócićzmielone
migdały do posypania (opcjonalnie)forma do tarty śr 24 cmCiasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. W rondelku
żurawinę zalać
syropem klonowym, zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć
żurawinę i rozłożyć w wyłożonej
ciastem formie. Do przestudzonego
wywaru z
żurawiny wlewać stopniowo
śmietankę, energicznie mieszając. Podgrzewać. Następnie domieszać
czekoladę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, nie zapominając o mieszaniu. Zdjąć z palnika, gdy lekko przestygnie, powoli wlać rozkłócone
żółtka, cały czas mieszając. Zalać masą ułożone w formie
owoce. Piec 25-30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) Gdy przestygnie posypać zmielonymi
migdałami.
Lekko kwaskowa o wyczuwalnym,słodkim dodatku
białej czekolady.
Żurawinowych uniesień życzę ;)Violaautorka przepisu
You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.