Wykonanie
Na 4 porcjekalorie/porcja 93zawartość tłuszczu/porcja 1g2 duże
czerwone papryki - przekroić na pół, oczyścić2 małe
cebule - posiekać2
łodygi selera naciowego - obrać i posiekać2 ząbki
czosnku - posiekać2
liście laurowe600 ml
wywaru z warzyw2 puszki, po 400g
pomidorów śliwkowych2
dymki - np; posiekane
sól,
pieprzPapryki opiekać na funkcji grill przez 10-15 minut, obracając je od czasu do czasu. Odłożyć do ostygnięcia, a następnie obrać z przypieczonej skórki. Posiekać.Wszystkie składniki (prócz
dymki) włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temp na najniższą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.Następnie zupę zmiksować np; blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić
solą i
pieprzem i podgrzewać przez 4-5 minut.Przelać do misek, posypać
dymką i od razu serwować.Delikatna w smaku o kremowej konsystencji.
Podana w zapieczonych paprykach w towarzystwie grzanek z
pełnoziarnistego pieczywa,nie tylko będzie smacznym daniem, ale również piękną ozdobą talerza.
Smacznego życzy!Viola