Wykonanie

Ciasto1
awokado ok 240 g - obrać, pokroić1
mango ok 280 g - obrać, pokroić2 łyżki truwi200 g belglutenowej
mąki samorosnącej*2
jajka150 ml
mleka sojowego1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru50 g
płatków migdałowych + odrobina do ozdobyRóżany krem2 łyżki truwi3 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka ekstrektu z
wanilii1 łyżeczka
wody różanej500 g
jogurtu greckiego 0% tłuszczuRóżany krem(najlepiej przygotować dzień wcześniej )Do miski wlać
wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat
wanilii,
wodę różaną. Na koniec dodać
jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.Ciasto
Mango i
awokado zmiksować na jednolitą masę np;blenderem.Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z
mlekiem sojowym.Do dużej miski przesiać
mąkę, domieszać zmiksowane
awokado i
mango,
jajka,truwię,
mleko sojowe z
budyniem,
płatki migdałowe. Nastepnie przełożyć masę do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką lub silikonowej. Posypać
płatka migdałowymi. Piec ok 60 minut w 180 °C z termoobiegiem. Gdy Wasz wypiek przestygnie posypać pudrem z truvii.Podawać z różanym kremem.

Sam placek był delikaty i bardzo wilgotny,a w zestawieniu z różanym kremem po prostu, rozkosz dla podniebienia!

Słodkiego dnia życzy!Violaautorka przepisu

* Bezglutenowa
mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.