ßßß Cookit - przepis na Placek z mango i awokado, polany różanym kremem.

Placek z mango i awokado, polany różanym kremem.

nazwa

Wykonanie

Ciasto
1 awokado ok 240 g - obrać, pokroić
1 mango ok 280 g - obrać, pokroić
2 łyżki truwi
200 g belglutenowej mąki samorosnącej*
2 jajka
150 ml mleka sojowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
50 g płatków migdałowych + odrobina do ozdoby
Różany krem
2 łyżki truwi
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka ekstrektu z wanilii
1 łyżeczka wody różanej
500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
Różany krem
(najlepiej przygotować dzień wcześniej )
Do miski wlać wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat wanilii, wodę różaną. Na koniec dodać jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.
Ciasto
Mango i awokado zmiksować na jednolitą masę np;blenderem.
Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z mlekiem sojowym.
Do dużej miski przesiać mąkę, domieszać zmiksowane awokado i mango,jajka,truwię,mleko sojowe z budyniem,płatki migdałowe. Nastepnie przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub silikonowej. Posypać płatka migdałowymi. Piec ok 60 minut w 180 °C z termoobiegiem. Gdy Wasz wypiek przestygnie posypać pudrem z truvii.
Podawać z różanym kremem.
Sam placek był delikaty i bardzo wilgotny,
a w zestawieniu z różanym kremem po prostu, rozkosz dla podniebienia!
Słodkiego dnia życzy!
Viola
autorka przepisu
* Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/09/placek-z-mango-i-awokado-polany-rozanym.html