ßßß Cookit - przepis na SLOW FOOD na SOBOTNI MECZ

SLOW FOOD na SOBOTNI MECZ

nazwa

Wykonanie

Składniki na muffinki
Puszka czerwonej fasoli
2 jajka
10 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, u mnie 1,5% tłuszczu
2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
do kanapek
Serek mozarella
10 pomidorków koktajlowych
10 świeżych listków bazylii
do koreczków
Czerwona papryka
2 plasterki sera feta
Przygotowanie
Na początek muffinki - fasolę mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Wypełniamy foremkę - u mnie wyszło 7 muffinek. Pieczemy na 180* przez 35-40 minut. Do piekarnika wkładamy też paprykę - umytą i suchą, położoną na kawałku folii aluminiowej. Papryka również będzie potrzebowała czasu ale nie aż tak długo jak muffinki - pilnujmy ją i wyjmijmy po około 25 minutach. Wtedy musi ciut wystygnąć i należy ją obrać i pokroić w centymetrowej szerokości paski. Plasterki fety kroimy w kosteczki i każdą z nich zawijamy w jeden pasek. Zbijamy wykałaczką i układamy na talerzyku. Koreczków wyszło tyle co na zdjęciu - niewiele. Jeśli chcecie obdarować kilka osób zróbcie koreczków z 2-3 papryk ;)
Wystudzone muffinki kroimy na okrągłe kromeczki. Na każdą kromeczkę kładziemy plasterek mozarelli i plasterek pomidorka. Kanapeczki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowanymi listkami świeżej bazylii.
Małe meczowe slow finger food - pyszne, zdrowe i nie wchodzi w boki!
Ze szczególną dedykacją dla Brata Brata :D
SMACZNEGO KIBICE!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/06/slow-food-na-sobotni-mecz.html