Wykonanie

Składniki na muffinki

Puszka
czerwonej fasoli2
jajka10 łyżek
mleka odtłuszczonego w proszku3 łyżki
jogurtu naturalnego bez cukru, u mnie 1,5% tłuszczu2 łyżeczki
bazylii suszonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy
sodę oczyszczonądo kanapek
Serek mozarella10
pomidorków koktajlowych10 świeżych listków
bazyliido koreczków
Czerwona papryka2 plasterki
sera fetaPrzygotowanieNa początek muffinki -
fasolę mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Wypełniamy foremkę - u mnie wyszło 7 muffinek. Pieczemy na 180* przez 35-40 minut. Do piekarnika wkładamy też
paprykę - umytą i suchą, położoną na kawałku folii aluminiowej.
Papryka również będzie potrzebowała czasu ale nie aż tak długo jak muffinki - pilnujmy ją i wyjmijmy po około 25 minutach. Wtedy musi ciut wystygnąć i należy ją obrać i pokroić w centymetrowej szerokości paski. Plasterki
fety kroimy w kosteczki i każdą z nich zawijamy w jeden pasek. Zbijamy wykałaczką i układamy na talerzyku. Koreczków wyszło tyle co na zdjęciu - niewiele. Jeśli chcecie obdarować kilka osób zróbcie koreczków z 2-3
papryk ;)

Wystudzone muffinki kroimy na okrągłe kromeczki. Na każdą kromeczkę kładziemy plasterek
mozarelli i plasterek
pomidorka. Kanapeczki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowanymi listkami świeżej
bazylii.

Małe meczowe slow finger food - pyszne, zdrowe i nie wchodzi w boki!Ze szczególną dedykacją dla Brata Brata :DSMACZNEGO KIBICE!