ßßß
Zalet picia poszczególnych herbat jest bardzo wiele, a każda herbata jest trochę inna. Najpopularniejszą herbatą, wśród tych cieszących się uznaniem, jest zielona. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B5, K i PP, wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod. Każdy wie o niej, że oczyszcza organizm z toksyn. Posiada właściwości przeciwutleniające – spowalnia procesy starzenia. Wykazuje działanie antyrakowe i antymutagenne. Obniża poziom „cholesterolu całkowitego i podnosi poziom dobrego. Chroni serce przed zawałem, reguluje ciśnienie krwi i stymuluje krążenie. Chroni przed zawałem i udarem mózgu. Sprawdza się w chorobach zapalnych, ma działanie przeciw bakteryjne. Działa przeciwko kamieniom w nerkach, wątrobie i pęcherzu moczowym. Chroni organizm przed wystąpieniem reumatyzmu i łagodzi dolegliwości z nim związane. Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie i wspomaga odchudzanie . Potrafi ponoć również w walce ze stresem i odpręża.Ja lubię zieloną herbatę z dodatkiem aromatu cytryny lub wanilii, gdyż sama w sobie jest dla mnie zbyt cierpka w smaku. Zielona herbata stanowić może jeden z podstawowych elementów każdej diety odchudzającej, z czym na pewno zgodzi się każdy specjalista. Ale z jej właściwości skorzysta każdy, zatem warto od czasu do czasu przygotować ją sobie. Nie ma wątpliwości, że zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie, a jak często Ty ją pijesz? I czy masz swój ulubiony sposób przygotowania?
Jest też trochę mniej znana herbata japońska, również z rodziny herbat zielonych - Matcha. Występuje w postaci pudrowego proszku. Opowiadała mi o niej Alicja Than na Warsztatach, na które zostałam zaproszona do restauracji Izumi Sushi pod koniec zeszłego roku. Plantacja jest zaciemniana, gdy na roślinach zaczną pojawiać się pączki. Dzięki temu młode listki zawierają niezwykle dużo chlorofilu, a mało teiny (czyli odpowiednika kofeiny). Charakteryzują ją bardzo wysoka zawartość antyoksydantów. Dla porównania, Matcha zwiera:6.2 razy więcej antyoksydantów niż w jagodach Goji7 razy więcej antyoksydantów niż w ciemnej czekoladzie17 razy więcej antyoksydantów niż w dzikich jagodach60.5 razy więcej antyoksydantów niż w szpinakuMatcha obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, obniża poziom „złego” cholesterolu i wspiera układ odpornościowy. Spowalnia procesy starzenia się. Pomaga w odchudzaniu – przyśpiesza tempo metabolizmu i spalanie tkanki tłuszczowej . Pomaga w detoksykacji organizmu – oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, dioksyn i innych substancji szkodliwych. Usprawnia myślenie – dzięki zawartości L-teiny sprzyja koncentracji i jasności umysłu nie wywołując nerwowości. Ponoć również redukuje stres – L-teina (poprzez działanie falami alfa na beta) pomaga łagodzić stres i zrelaksować się czy obniżyć ciśnienie, a na dodatek dodaje energii. Ponadto zawiera duże ilości błonnika – dzięki czemu pomaga w zaparciach i stabilizuje poziom cukru we krwi .
Obie herbaty parzy się w wodzie o temperaturze 70- 80°C . Przy listkach zielonej herbaty wystarczy, że zaparzymy ją pod spodkiem. Proszek natomiast powinien się rozpuścić, a na powierzchni powinna pojawić się pianka.
Taka wiedza, to zaledwie procent tego co można dowiedzieć się na Warsztatach Oczyszczających, na które Was serdecznie zapraszam. Na hasło „Dietetycznie Siostro” otrzymacie 20% rabatu. Warsztaty odbędą się 28 września w godzinach 13:00-18:00 w Joga Studio na Saskiej Kępie w Warszawie. Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie TUTAJ .Jeśli zastanawiałaś się choć raz nad tym, czym jest detoks, po co się go stosuje, czy jest bezpieczny i stanowi odpowiedni punkt wyjścia do diety odchudzającej, to takie warsztaty są dla Ciebie. Dla mnie też, bo zostałam na nie zaproszona i zamierzam sporo skorzystać!Każdy uczestnik zdobędzie na warsztatach wiedzę, umożliwiającą samodzielną pracę nas sobą.Kto chciałby dołączyć? Zapisy jeszcze trwają :)DO ZOBACZENIA SIOSTRY!