ßßß Cookit - przepis na wegańska dyniowa Z PIECZONYCH WARZYW

wegańska dyniowa Z PIECZONYCH WARZYW

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 porcji
Kilogram pokrojonej w kostkę dyni
2 ziemniaki pokrojone w kawałki 2x2 cm
2 małe marchewki pokrojone w plasterki
Pół pęczka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
200ml mleka sojowego
Szczypta białego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
Łyżeczka soku ze świeżej cytryny
Łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie
Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i pół pęczka pietruszki i dodajemy oliwę, 2 łyżki - obtaczamy kawałki dyni i pietruszkę tak aby wszystko złapało ciut oliwy. Do drugiej miski wrzucamy ziemniaki i marchew i tak samo obtaczamy w oliwie. Na blachę na papier do pieczenia lub inną nieprzywierającą powierzchnię wyrzucamy marchewkę i ziemniaki i pieczemy 30 minut na 180-200*. Po tym czasie dorzucamy dynię z pietruchą obok ziemniaków i marchwi. Wszystkie warzywa powinny być mięciutkie już po 20 minutach ale można zostawić trochę dłużej o ile nic się nie przypala. Gdy są już dobre wyjmujemy blachę i wybieramy pietruszkę.
Dynię wrzucamy do garnczka, dodajemy mleko i blenderujemy na krem. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać jeszcze mleka lub wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy kurkumą, cytryną i cukrem i mieszamy mikserem. Dorzucamy upieczone ziemniaki i marchewkę i podajemy.
Natalia dziś do zupy zażyczyła sobie bułeczkę - moczyła i do buzi! Mnie bardzo smakowała ta zupa - jednak pieczone warzywa mają zupełnie inny wymiar smaku.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/08/weganska-dyniowa-z-pieczonych-warzyw.html