Wykonanie

Składniki na 6 porcjiKilogram pokrojonej w kostkę dyni2
ziemniaki pokrojone w kawałki 2x2 cm2 małe
marchewki pokrojone w plasterkiPół pęczka
pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwek200ml
mleka sojowegoSzczypta
białego pieprzu1/2 łyżeczki
kurkumyŁyżeczka soku ze świeżej
cytrynyŁyżeczka
brązowego cukruPrzygotowanieDo miski wrzucamy pokrojoną
dynię i pół pęczka
pietruszki i dodajemy
oliwę, 2 łyżki - obtaczamy kawałki dyni i
pietruszkę tak aby wszystko złapało ciut
oliwy. Do drugiej miski wrzucamy
ziemniaki i
marchew i tak samo obtaczamy w
oliwie. Na blachę na papier do pieczenia lub inną nieprzywierającą powierzchnię wyrzucamy
marchewkę i
ziemniaki i pieczemy 30 minut na 180-200*. Po tym czasie dorzucamy
dynię z pietruchą obok
ziemniaków i
marchwi. Wszystkie warzywa powinny być mięciutkie już po 20 minutach ale można zostawić trochę dłużej o ile nic się nie przypala. Gdy są już dobre wyjmujemy blachę i wybieramy
pietruszkę.
Dynię wrzucamy do garnczka, dodajemy
mleko i blenderujemy na krem. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać jeszcze
mleka lub
wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy
kurkumą,
cytryną i
cukrem i mieszamy mikserem. Dorzucamy upieczone
ziemniaki i
marchewkę i podajemy.

Natalia dziś do zupy zażyczyła sobie bułeczkę - moczyła i do buzi! Mnie bardzo smakowała ta zupa - jednak pieczone warzywa mają zupełnie inny wymiar smaku.

SMACZNEGO SIOSTRY!