Wykonanie

Składnikiwychodzi 12 porcji740g
mięsa z
wędzonej makreli - 3 obrane
ryby3
czerwone papryki4
jajka1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
pieprzu ziołowego4 łyżeczki
lubczyku
PrzygotowanieObieramy trzy
makrele.
Paprykę myjemy, wycieramy i wstawiamy na papierze do pieczenia, do pieca nagrzanego na 190-200 stopni na 20 minut.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do
żółtek dodajemy
sól,
lubczyk,
sodę, i
pieprz ziołowy.
Białko ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawionymi
żółtkami. Masę wylewamy na papier do pieczenia, na blachę o wymiarach 35x28cm, rozprowadzamy po całości. Wyjmujemy
paprykę i wstawiamy masę jajeczną na 10 minut.
Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej
mięso ryby i resztę przypraw. Mieszamy na masę, starając się nie rozgnieść pieczonej
papryki. Upieczoną masę jajeczną zdejmujemy z papieru gdy jest ciepła i kładziemy na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę jajeczną, nakładamy
pastę rybną, rozprowadzamy po całości. Z pomocą folii aluminiowej zwijamy całość w roladę, dość ścisło. Zawijamy folią, skręcamy na brzegach jak
cukierka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Roladę kroimy w plastry i podajemy na zimno. Jest bardzo aromatyczna, ma głęboki
paprykowy posmak i świetnie smakuje z
chrzanem. Ta smaczna i lekka rolada to wytrych dla kupnych
wędlin i alternatywa dla
śledzia, który zwykle pojawia się na wigilijnym
stole w towarzystwie
śmietany.SMACZNEGO SIOSTRY!