ßßß Cookit - przepis na ROLADA z MAKRELĄ i pieczoną papryką

ROLADA z MAKRELĄ i pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Składniki
wychodzi 12 porcji
740g mięsa z wędzonej makreli - 3 obrane ryby
3 czerwone papryki
4 jajka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
4 łyżeczki lubczyku
Przygotowanie
Obieramy trzy makrele. Paprykę myjemy, wycieramy i wstawiamy na papierze do pieczenia, do pieca nagrzanego na 190-200 stopni na 20 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy sól, lubczyk, sodę, i pieprz ziołowy. Białko ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawionymi żółtkami. Masę wylewamy na papier do pieczenia, na blachę o wymiarach 35x28cm, rozprowadzamy po całości. Wyjmujemy paprykę i wstawiamy masę jajeczną na 10 minut. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej mięso ryby i resztę przypraw. Mieszamy na masę, starając się nie rozgnieść pieczonej papryki. Upieczoną masę jajeczną zdejmujemy z papieru gdy jest ciepła i kładziemy na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę jajeczną, nakładamy pastę rybną, rozprowadzamy po całości. Z pomocą folii aluminiowej zwijamy całość w roladę, dość ścisło. Zawijamy folią, skręcamy na brzegach jak cukierka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Roladę kroimy w plastry i podajemy na zimno. Jest bardzo aromatyczna, ma głęboki paprykowy posmak i świetnie smakuje z chrzanem. Ta smaczna i lekka rolada to wytrych dla kupnych wędlin i alternatywa dla śledzia, który zwykle pojawia się na wigilijnym stole w towarzystwie śmietany.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/11/rolada-z-makrela-i-pieczona-papryka.html