Wykonanie
Chleb z Nutellą na śniadanie - kto tego nie kocha? Często uczciwiej byłoby powiedzieć: Nutella z
chlebem - biorąc pod uwagę fakt, że często okazuje się, że do dwóch skromnych kromek zużyliśmy jakimś cudem cały słoik... Cóż, słodki
orzechowy krem wciąga jak narkotyk. A próbowaliście kiedyś zrobić go sami?Wbrew pozorom to przedsięwzięcie dosyć proste, ale przede wszystkim… bardzo przyjemne!Składniki:2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekolady200 g
orzechów laskowych50 g
migdałów, sparzonych i obranych ze skórki500 ml
mleka 3%50 g
śmietanki w proszkuOpcjonalnie - aromat o dowolnym smaku:
orzechowym (wtedy otrzymujemy smak najbardziej zbliżony do oryginalnej Nutelli),
rumowy,
pomarańczowy,
migdałowy,
waniliowy.
Orzechy i
migdały prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Mleko zagotowujemy w rondelku z
miodem, aromatem i
śmietanką w proszku. Łączymy z rozpuszczoną
czekoladą.
Orzechy i
migdały miksujemy na jak najbardziej gładką pastę, którą następnie dokładnie mieszamy z masą
czekoladową. Całość studzimy, po czym wstawiamy do lodówki celem stężenia.