ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z granatem

Panna cotta z granatem

nazwa

Wykonanie

przepis własny
Składniki: na 4 słoiczki
400ml śmietanki kremówki
50ml mleka skondensowanego
50g cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
* dodatkowo: 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki wody do galaretki z granatu, jeden owoc granatu.
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, cukier, wanilię podgrzewamy nie dopuszczając by się zagotowała.
Żelatynę wsypujemy do gorącej wody dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie przelewając ją do gorącej śmietanki, mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.
Granat wydrążamy pozostawiając sok. Rozpuszczamy kolejną łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie dodajemy ją do soku i owocu granatu, mieszamy i odstawiamy. Pannę cottę przelewamy do kubeczków i chłodzimy przez pół godziny, wyciągamy, przelewamy na wierzch galaretkę z owocem i ponownie chłodzimy tym razem około 2 godzin. Po tym czasie podajemy.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/02/panna-cotta-z-granatem.html