ßßß
Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-)Składniki:330 ml śmietany 30%100 ml mleka4-6 łyżek cukru1,5 łyżeczki żelatyny1 laska wanilii1 dojrzałe mangoWykonanie:Śmietanę, mleko, cukier, rozciętą laskę wanilii i ziarenka wyciągnięte z niej umieszczamy w rondelku.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Śmietanę i pozostałe składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zaczną wrzeć. Rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy do niego żelatynę, mieszamy. Usuwamy laskę wanilii.Do kieliszków lub innych naczyń wlewamy śmietanę. Jeśli chcemy uzyskać taki efekt jak ja, kieliszek ustawiamy pod kątem, i delikatnie wlewamy masę (przestudzoną), wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i blendujemy na mus, możemy dosłodzić jeśli jest taka potrzeba.Na zastygniętą 1 warstwę panna cotty wykładamy mus z mango i wstawiamy do zamrażarki, czekamy aż zamarznie, dopiero wtedy wlewamy pozostałą masę śmietanową i wkładamy ponownie do lodówki, aby schłodzić. Wtedy też ta zamarznięta warstwa mango odtaje, ale pozostanie w tym samym miejscu, ponieważ górna zacznie się ścinać.Smacznego!