Wykonanie
Święta tuż, tuż... czas zacząć drobne wypieki albo przynajmniej testować stworzone przez nas przepisy! U mnie nie będzie ich tak dużo jak u Was ale postaram się by choć odrobinę zapachniało świętami i zrobiło się nieco wiosennie :) Dzisiaj pijane babeczki ... nie są aż tak pijane jak myślicie ale mają przyjemny zapach
amaretto, który w połączeniu z
migdałami i
czekoladą daje przyjemność w ustach :) o tak! są naprawdę niezłe i nawet nieco mokre w środku. Kto chętny do wypróbowania?

przepis własnySkładniki: na 6 mniejszych babek3
jajka50g uprażonych
płatków owsianych zmielonych na
mąkę50g uprażonych
płatków migdałowych100g
czekolady deserowej pokrojonej na wiórki2 łyżki
likieru amaretto200 g stopionego
masła100g
cukru trzcinowego140g
mąki pszennej T 4501,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Jaja ucieramy z
cukrem na puch, dodajemy
mąkę zmieszaną z
płatkami owsianymi, migdałowymi oraz
proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy
likier, stopione
masło i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną
czekoladę i delikatnie łączymy ją z masą. Formę do babeczek spryskujemy
oliwą, posypujemy odrobiną
mąki migdałowej i wylewamy masę do 3/4 wysokości formy. wstawiamy do nagrzanego pieca 180' na 20 minut, po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta suchym patyczkiem, i ewentualnie dopiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 150'. Po wyjęciu babeczek z pieca czekamy aż przestygną i oblewamy stopioną
czekoladą oraz posypujemy
płatkami migdałowymi. Babka idealna!