ßßß Cookit - przepis na Pijane babeczki straciatella

Pijane babeczki straciatella

nazwa

Wykonanie

Święta tuż, tuż... czas zacząć drobne wypieki albo przynajmniej testować stworzone przez nas przepisy! U mnie nie będzie ich tak dużo jak u Was ale postaram się by choć odrobinę zapachniało świętami i zrobiło się nieco wiosennie :) Dzisiaj pijane babeczki ... nie są aż tak pijane jak myślicie ale mają przyjemny zapach amaretto, który w połączeniu z migdałami i czekoladą daje przyjemność w ustach :) o tak! są naprawdę niezłe i nawet nieco mokre w środku. Kto chętny do wypróbowania?
przepis własny
Składniki: na 6 mniejszych babek
3 jajka
50g uprażonych płatków owsianych zmielonych na mąkę
50g uprażonych płatków migdałowych
100g czekolady deserowej pokrojonej na wiórki
2 łyżki likieru amaretto
200 g stopionego masła
100g cukru trzcinowego
140g mąki pszennej T 450
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jaja ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę zmieszaną z płatkami owsianymi, migdałowymi oraz proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy likier, stopione masło i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie łączymy ją z masą. Formę do babeczek spryskujemy oliwą, posypujemy odrobiną mąki migdałowej i wylewamy masę do 3/4 wysokości formy. wstawiamy do nagrzanego pieca 180' na 20 minut, po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta suchym patyczkiem, i ewentualnie dopiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 150'. Po wyjęciu babeczek z pieca czekamy aż przestygną i oblewamy stopioną czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Babka idealna!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/03/pijane-babeczki-straciatella.html