Wykonanie
Ten sernik robiłam jakiś tydzień temu, jest orzeźwiający i smaczny, idealny na ciepłe dni:)

przepis własnySkładniki:kruchy spód klik1kg
sera na serniki (użyłam
Jana )1/2 szklanki
cukru pudrupęczek
mięty4 łyżki
likieru miętowego (takiego do
kawy )8
płatków żelatyny namoczonej + 1/4 szklanki
śmietanki 36%200ml ubitej
śmietany 36%odrobina
syropu cukrowego (
woda +cukier w proporcji 1:1 )+ dodatkowa łyżka
likieru miętowegosok z jednej
limonki + otarta skórkaPrzygotuj kruchy spód, wylep nim dno tortownicy (23cm), wypiecz i odstaw do ostygnięcia.
Ser wymieszaj z
cukrem pudrem, namoczoną
żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej
śmietany, ostudź i dodaj do masy serowej,następnie ubitą
śmietanę, wymieszaj delikatnie i natychmiast podziel na dwie części, do jednej dodaj zmiksowany pęczek
mięty wraz z
syropem miętowym, do drugiej zaś otartą skórkę z
limonki i sok.Na dno kruchego
spodu połóż obręcz foremki o wymiarach 20cm, wylej do środka
miętową masę
serową i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Pozostałą masę trzymaj w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu przemieszaj by nie zastygła. Wyjmij formę z
miętową masą, podgrzej boki obręczy i delikatnie górą ją ściągnij, połóż większą obręcz na spód, najlepiej taką która będzie odrobinę większa od kruchego
spodu, jeśli takiej nie masz połóż rozmiarowo identyczną (23cm) i wylej kolejną warstwę
sera, w naszym przypadku
limonkową, włóż do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj
syrop cukrowy, dodaj 1/2 łyżeczki
żelatyny w proszku, wymieszaj i dodaj łyżkę
syropu miętowego, weź pędzel i rozsmaruj nim zielony
syrop cukrowy na stężonej
masie serowej, ponownie włóż do zamrażalnika na chwilę, ok 5 minut.Przekładając sernik na paterę, najpierw należy podważyć nożem lub paletą cukierniczą spód sernika i przesuwać go wolno na paterę (kruchy spód przed zalewaniem mas
serowych od razu możesz położyć na paterę jeśli masz tyle miejsca w zamrażalniku) podgrzewać boki ringu ściągając go górą, można kroić od razu lub następnego dnia -wtedy jest bardziej ściągnięty i się nie "chwieje" :)Smacznego:)