ßßß
Semolina and yogurt - Lemon syrup cake na podstawie książki Women's Weekly"The Baking Collection "Składniki:250g miękkiego masła1 łyżka drobno startej skórki z cytryny220 szklanka cukru pudru3 jajka w temperaturze pokojowej150g mąki pszennej160g semoliny280g jogurtu naturalnegoSyrop cytrynowy:220g cukru pudru80ml soku z cytrynyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180'Ubić masło z cukrem oraz skórką cytrynową, dodać po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, semolinę oraz jogurt, wymieszać.Ubić białka na sztywną pianę, wmieszać je do masy w dwóch partiach. Przełożyć do formy i piec około 50 minut. Tymczasem przygotować syrop cytrynowy.Odstaw upieczona babkę na kilka minut (5 min ) nakłuj szpikulcem i zalej gorącym syropem.Smacznego!