Wykonanie
Szarlotka której spód przygotowałam z
ciasteczek kokosowych wegańskich, idealnie nadały się do wylepiania a tym bardziej do wypiekania. Polecam ją wszystkim alergikom oraz weganom, gdyby jednak ktoś życzył sobie tę szarlotkę w wersji bezglutenowej wystarczy
mąkę pszenną zamienić na mieszankę
mąki bezglutenowej lub zwyczajnie zmielonymi
migdałami bądź
orzechami.
przepis własnySkładniki: na spód do tarteletki według tego przepisuDodatki:2
jabłka3 łyżki
płatków ryżowych błyskawicznych ( użyłam Kupiec)3 łyżki
cukru trzcinowegosok z połowy
cytryny2 łyżki
oleju kokosowego płynnego2 łyżki
białego cukru3 łyżki
mąki kokosowej
Jabłka obrać, pokroić na plasterki średniej wielkości, przełożyć do garnka, dosypać
cukru trzcinowego,
płatki ryżowe oraz
sok z cytryny. Wszystko prażyć aż
jabłka zaczną się rozpadać, gdy to nastąpi ostudzić masę
jabłkową i przełożyć do wypieczonego
spodu tarteletki. Z
oleju kokosowego,
białego cukru i
mąki migdałowej zrobić kruszonkę, którą posypać wierzch tarty. Jeśli kruszonka będzie za sucha nalezy dodać więcej
oleju kokosowego, jeśli zbyt mokra
mąki kokosowej lub jak kto woli
wiórków kokosowych. Pieczemy w temperaturze 170' około 15-20 minut do zrumienienia się kruszonki. Smacznego.