ßßß Cookit - przepis na Wegańska szarlotka na spodzie kokosowym

Wegańska szarlotka na spodzie kokosowym

nazwa

Wykonanie

Szarlotka której spód przygotowałam z ciasteczek kokosowych wegańskich, idealnie nadały się do wylepiania a tym bardziej do wypiekania. Polecam ją wszystkim alergikom oraz weganom, gdyby jednak ktoś życzył sobie tę szarlotkę w wersji bezglutenowej wystarczy mąkę pszenną zamienić na mieszankę mąki bezglutenowej lub zwyczajnie zmielonymi migdałami bądź orzechami.
przepis własny
Składniki: na spód do tarteletki według tego przepisu
Dodatki:
2 jabłka
3 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych ( użyłam Kupiec)
3 łyżki cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki oleju kokosowego płynnego
2 łyżki białego cukru
3 łyżki mąki kokosowej
Jabłka obrać, pokroić na plasterki średniej wielkości, przełożyć do garnka, dosypać cukru trzcinowego, płatki ryżowe oraz sok z cytryny. Wszystko prażyć aż jabłka zaczną się rozpadać, gdy to nastąpi ostudzić masę jabłkową i przełożyć do wypieczonego spodu tarteletki. Z oleju kokosowego, białego cukru i mąki migdałowej zrobić kruszonkę, którą posypać wierzch tarty. Jeśli kruszonka będzie za sucha nalezy dodać więcej oleju kokosowego, jeśli zbyt mokra mąki kokosowej lub jak kto woli wiórków kokosowych. Pieczemy w temperaturze 170' około 15-20 minut do zrumienienia się kruszonki. Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/08/weganska-szarlotka-na-spodzie-kokosowym.html