Wykonanie
Przepis z „Przyjaciółki”, gości na moim
stole dość często. Szybki, nieskomplikowane składniki i smakuje baaaardzo:)Składniki na ok. 8-9 kotletów:* ok. 500 g
piersi kurczaka, zwykle podwójna pierś* 300 g
pieczarek* 3
jajka* 4 płaskie łyżki
mąki pszennej graham typ 1850* 2 łyżki
majonezu, u mnie zawsze kielecki* 1/2 pęczka
natki pietruszki,
koperku albo
szczypiorku*
przyprawy*
olejMięso kroję w kostkę lub paseczki,
pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Jajka ubijam lekko w misce, dodając powoli
mąkę. Dodaję
majonez,
mięso,
pieczarki, doprawiam, mieszam i odstawiam na ok. godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewam
olej i nakładam ciasto łyżką lub chochelką, wyrównuję wierzch podobnie jak przy plackach ziemniaczanych. Smażę do zrumienienia z obydwu stron.Można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno.Aby danie było zgodne z I fazą MM trzeba poszukać zamiennika dla
mąki.
Komentarze