ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej rzodkwi na słodko

Surówka z białej rzodkwi na słodko

nazwa

Wykonanie

Surówka, na którą pomysł rodził się w trakcie jej robienia.
Najpierw zakupiłam rzodkiew, bo jak ją zobaczyłam w sklepie to przyszedł mi na nią nieodparty smak. W tym samym czasie miałam na stanie pomarańczę, a nie jest to owoc, którym zajadam się zbyt często, bo nie przepadam za pomarańczami i częściej jadam mandarynki/klementynki.
Z pomarańczą było tak: mam kota, który drapie drzwi balkonowe gdy chce się dostać do środka (albo na zewnątrz, w zależności z której strony jest aktualnie). Różności już wymyślaliśmy i nic. Kot jest niezwykle uparty.
I właśnie ostatnio przeczytałam gdzieś, że koty nie lubią zapachu skórki pomarańczy i należy wewnętrzną stroną skórki przetrzeć miejsca, skąd je chcemy (koty znaczy się) wygonić.
Oczywiście natychmiast skorzystałam z podpowiedzi i zakupiłam dorodną pomarańczę. Mam pisać co było dalej, czy się domyślacie jaką wartość miał ten pomysł?
W efekcie tego eksperymentu nie pozbyłam się nałogu kota, ale za to stałam się posiadaczką obranej pomarańczy.
Miałam zatem rzodkiew i pomarańczę, więc doszłam do wniosku, że do kompletu pasować będzie również gruszka, którą znalazłam w owocowym koszyczku.
I nie pomyliłam się:)
Składniki na 2 porcje:
* 1/2 pomarańczy
* spora gruszka
* żurawina
* kilka suszonych (najlepiej niesiarkowanych) moreli
Rzodkiew obrałam i starłam na tarce, dodałam pokrojoną w kostkę gruszkę i pomarańczę i wymieszałam z bakaliami. Miałam posypać jeszcze karobem, ale zapomniałam.
Bardzo pyszne było!
Ta wersja jest zgodna z zasadami Metody Montignac I faza.
A tutaj inna wersja: bez gruszki, z mandarynką, żurawiną, rodzynkami i startą czekoladą:
"Lepiej mieć stały dochód niż fascynującą osobowość"
Oscar Wilde
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/04/surowka-z-bialej-rzodkwi-na-slodko.html