ßßß Cookit - przepis na Racuchy z mąki z ciecierzycy z jabłkami

Racuchy z mąki z ciecierzycy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Racuchy robiłam po raz pierwszy w życiu dopiero w tym roku, latem.
Wczoraj był drugi raz, tym razem z jednej mąki (a nie mieszanek, jak to zwykle praktykuję), czyli mojej ostatnio ulubionej mąki z ciecierzycy.
Robiłam już z tej mąki, jak zapewne pamiętacie, świetne naleśniki i chipsy .
Do racuchów zamiast zwykłego kefiru dodałam kefir z grzybka tybetańskiego - przepis wkrótce.
Składniki na ok. 6 racuchów:
* 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
* 1/2 szklanki kefiru (u mnie z grzybka tybetańskiego)
* 1/2 jabłka
* jajko - osobno żółtko i białko
* łyżeczka ksylitolu
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie wiem czy potrzebny)
* olej kokosowy do smażenia
* na wierzch żurawina i orzechy włoskie, może być miód lub co kto lubi
Mąkę wymieszałam z żółtkiem, proszkiem i ksylitolem, na chwilę odstawiłam, po czym dodałam starte na grubych oczkach jabłko i ubite białko.
Delikatnie wymieszałam, rozgrzałam olej na patelni i kładłam łyżką kupki ciasta.
Najlepiej wychodzą jak są niewielkie i jeszcze się je lekko rozpłaszcza na patelni, wtedy się dobrze dopiekają i nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę, zwłaszcza jeśli użyjemy szerokiej i długiej łopatki.
Dawno nie jadłam żadnych placków na śniadanie, ostatnio królowały u mnie jajka, więc ta odmiana mocno mnie usatysfakcjonowała:)
Na zdjęciach wyglądają jak placki ziemniaczane, w rzeczywistości nie są podobne do nich;)
"Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu"
Soren Aabye Kierkegaard
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/12/racuchy-z-maki-z-ciecierzycy-z-jablkami.html