Wykonanie
Wlasnie teraz
pomidory smakuja najlepiej- az do wrzesnia. Czasem wystraczy mi tylko sam
pomidor, albo na
chlebie z
maslem, albo ze
smietana i
cebulka. A ta salatka to eksperyment- ale calkiem ciekawy i udany :)

Dla 4 osob:800 g pomidorow (najefektowniej wygladaja roznokolorowe: czerwone,
pomaranczowe, zolte,
male i wieksze)3
szalotki90 g
konfitury pomaranczowej4 lyzki
soku pomaranczowego4 lyzki
oliwy z oliweksol
pieprzlistki
bazyliPomidory umyc, pokroic na
czastki.
Szalotki obrac, pokroic w polkrazki i spazyc na sicie. Wymieszac
konfiture, sok i
olej, doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Wymieszac z
pomidorami i
szalotkami. Odstawic na 20 minut. Dodac listki
bazyli (wzielam cala garsc). Probowalam tez ze swiezymi liscmi
miety pieprzowej, ale w tym wypadku zalecam wziac nieco mniej lisci
miety.