ßßß
Dla 4 osob:2 dojrzale gruszki1-2 lyzki soku z cytryny200 ml soku jablkowego1 Laska cynamonu300 g roznych salat (u mnie: glowiasta i rzymska)150 g lagodnego sera gorgonzolla3 lyzki octu balsmaicznegosol, pieprz4 lyzki oliwy z oliwek2 lyzki suszonej zurawinyGruzski obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na osemki. Skropic sokiem z cytryny. Sok jablkowy zagotowac wraz z Laska cynamonu. Dodac gruszki i gotowac az zmiekna ok. 3 minut. Salaty umyc, porwac na kawalki, przelozyc do salaterek. ser pokroic w kostke. Gruszki wyjac z wywaru, do wywaru wlozyc zurawine. Namoczyc przez ok 10 minut, odcedzic a wywar zachowac. 6 lyzek wywaru wymieszac z octem, olejem, sola i pieprzem. Zalac Salate, wymieszac. Posypac zurawina i serem, wymieszac. Na wierzchu ulozyc gruszki.Przepis ze wzgledu na udzial cynamonu dodaje do akcji: