Wykonanie
Zimowej
gruszki ciag dalszy :) Tym razem wytrawnie :)

Dla 4 osob:2 dojrzale
gruszki1-2 lyzki
soku z cytryny200 ml
soku jablkowego1 Laska
cynamonu300 g roznych
salat (u mnie: glowiasta i rzymska)150 g lagodnego
sera gorgonzolla3 lyzki
octu balsmaicznegosol,
pieprz4 lyzki
oliwy z oliwek2 lyzki
suszonej zurawinyGruzski obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na osemki. Skropic
sokiem z cytryny.
Sok jablkowy zagotowac wraz z Laska
cynamonu. Dodac
gruszki i gotowac az zmiekna ok. 3 minut.
Salaty umyc, porwac na kawalki, przelozyc do salaterek.
ser pokroic w kostke.
Gruszki wyjac z
wywaru, do
wywaru wlozyc
zurawine. Namoczyc przez ok 10 minut, odcedzic a
wywar zachowac. 6 lyzek
wywaru wymieszac z
octem,
olejem,
sola i
pieprzem. Zalac
Salate, wymieszac. Posypac
zurawina i
serem, wymieszac. Na wierzchu ulozyc
gruszki.Przepis ze wzgledu na udzial
cynamonu dodaje do akcji:

Przepis z "Gut & günstig" nr 11/2014