Wykonanie
Rodzaj
drozdzowych racuchow o czeskim rodowodzie. Popisowe placuszki mojej tesciowej. Tym razem danie, ktorego nie wykonalam sama...Dodam jeszcze, ze do czeskiej granicy mamy tylko ok. godziny jazdy samochodem.Przepyszne, malutkie, takie na jeden kes i bardzo mieciutkie :) Polecam!
Na ok. 20 placuszkow20 g swiezych
drozdzy20 g
cukru1/2 l
mlekaszczypta
soli2
jajka250 g
makimaslo do smazenia
cukier puderDrozdze rozetrzec z
cukrem, rozprowadzic mala iloscia cieplego
mleka. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem na jednolite, dosc geste ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem do podwojenia objetosci. Chochelka nabierac niewielkie porcje ciasta i smazyc na zloto z obu stron na rozgrzanym
masle. Posypac
cukrem pudrem.Jadamy z
jablkowym musem :)Przepis dopisuje do akcji: