ßßß
            
        
Dla 4 osob:600 g ziemniakow400 g parowek2 cebule3 srednie straki papryki (wzielam nieco mniej, a za to wiecej ziemniakow)2 lyzki maslasol, pieprz1 lyzeczka suszonego tymianku lub swiezego posiekanego na drobno4 jajkaZiemniaki obrac i ogotowac w osolonej wodzie, aby byly jeszcze nieco twardawe. Odecedzic, wystudzic. Pokroic w osemki. Parowki pokroic na kawalki. Cebule obrac i pokroic w piorka. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i ogonki, pokroic w paski. Na patelni rozgrzac maslo. Podsmazyc kartofle, nastepnie dodac cebule i kielbaski, podsmazyc, pod koniec doprawic do smaku pieprzem i sola oraz tymiankiem. Ostudzic, wymieszac z papryka. (Jesli lubicie miekka papryke, mozecie podsmazyc z warzywami i kielbasa- my lubime jeszcze lekko twarda, dlatego jej nie smazylam). Przelozyc zapiekanke do formy do zapiekania.
Na wierzchu, w dosc sporych odstepach "posadzic" jajka. Posypac niewielka iloscia soli. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200°C az jajka sie zetna.
Przepis dodaje do akcji:Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 09/2013