Wykonanie
Po raz kolejny postanowilam oszukac w kwestii swiatecznych
ciasteczek. Upieklam duza blache ciasta, oblalam lukrem i pokroilam w kwadraciki. W zeszlym roku dalo to taki efekt . A tym razem moje "oszukane"
ciastka wygladaja tak:
Radze poczekac z krojeniem, az ciasto calkowicie wystygnie- moje jest nieco nierownomiernie pokrojone. Dlaczego?- zgadnijcie kto mi "pomagal" kroic? ;)Na blache o wymiarach 32x39 cm (100 sztuk)250 g
masla125 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka250 g
maki2 lyzeczki
proszku do pieczenia150 g
czekolady deserowej125 ml grzanca+ 5 lyzek200 g
cukru pudruMaslo utrzec z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodawac pojedynczo
jaja, ciagle ucierajac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia, wsypac do masy
maslanej i wymieszac.
Czekolade posiekac, wlozyc do ciasta, oraz wlac 125 ml
wina, wymieszac. Ciasto przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C) ok. 20 minut. Wystudzic.
Cukier puder wymieszac z 5 lyzkami grzanca.
Lukier rozprowadzic na
ciescie. Poczekac, az wyschnie i pokroic na
male kawalki.Przepis "Laura. Backen im Winter", nr 5/2011