ßßß Cookit - przepis na Krajanka z grzancem (Glühweinkuchen)

Krajanka z grzancem (Glühweinkuchen)

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny postanowilam oszukac w kwestii swiatecznych ciasteczek. Upieklam duza blache ciasta, oblalam lukrem i pokroilam w kwadraciki. W zeszlym roku dalo to taki efekt . A tym razem moje "oszukane" ciastka wygladaja tak:
Radze poczekac z krojeniem, az ciasto calkowicie wystygnie- moje jest nieco nierownomiernie pokrojone. Dlaczego?- zgadnijcie kto mi "pomagal" kroic? ;)
Na blache o wymiarach 32x39 cm (100 sztuk)
250 g masla
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
250 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
150 g czekolady deserowej
125 ml grzanca+ 5 lyzek
200 g cukru pudru
Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac pojedynczo jaja, ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac do masy maslanej i wymieszac. Czekolade posiekac, wlozyc do ciasta, oraz wlac 125 ml wina, wymieszac. Ciasto przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C) ok. 20 minut. Wystudzic. Cukier puder wymieszac z 5 lyzkami grzanca. Lukier rozprowadzic na ciescie. Poczekac, az wyschnie i pokroic na male kawalki.
Przepis "Laura. Backen im Winter", nr 5/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/12/Krajanka-z-grzancem.html