ßßß Cookit - przepis na Korzenne ciasto w czekoladzie (Gewürzkuchen)

Korzenne ciasto w czekoladzie (Gewürzkuchen)

nazwa

Wykonanie

Oto sposob, zeby "oszukac" w kwesti pieczenia ciasteczek. Pieczemy duza blache ciasta, kroimy go w kostke, oblewamy czekolada i juz mamy krajanke, ktora udaje ciasteczka. ;) Moja rodzina dala sie nabrac! ;) Sasiadka tez! :) Smakuja pysznie: mieciutkie z korzennym aromatem i czekolada.
Na ok. 108 sztuk
250 ml mleka
150 g plynnego masla
2 lyzki miodu
4 jajka
350 g maki
300 g cukru
100 g mielonych orzechow laskowych
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
3 lyzeczki pryzprawy do piernikow
1 opakowanie cukru waniliowego
1 paczka proszku do pieczenia
poza tym: polewa czekoladowa (mialam mleczna, biala i ciemna)
Wymieszac w misce mikserem skladniki ciasta i przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 40x32 cm. Rozlozyc rownomiernie i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 20 minut. Ciasto wystudzic i pokroic w kostke o wymiarach ok. 3x3 cm. Zanurzac w polewie czekoladowej i pozostawic do wyschniecia na kratce kuchennej.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Für Sie. Kochen&Verwöhnen. Die 100 besten Rezepte zu Weihnachten" nr. 5/2007
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Korzene-ciasto-w-czekoladzie-Gewrzkuchen.html