Wykonanie
To moj debiut we wspolnym gotowaniu/pieczeniu. :) Chlebek, ktory smakuje jak
chalka- slodsza odmiana sniadania lub podwieczorek z
maslem i
dzemem :)Chlebek
miodowy z
daktylamiNa keksowke o dlugosci 20-25 cm250 g
maki typu 65075 g
maki typu 8501 paczka
suszonych drozdzy1/2 lyzeczki
soli200 ml letniej
wody3 lyzki
oleju slonecznikowego3 lyzki
miodu75 g
daktyli suszonych posiekanych2 lyzki nasion
sezamu1. Foremke wysamrowac tluszczem2. Obie
maki przesiac do miski i wymieszac z
sola i
drozdzami. Dodac
wode,
olej i
miod i zagniesc gladkie ciasto. Zagniatac przez 5 minut. Odstawic dowyrosniecia na ok. 1 godzine do podwojenia objetosci w cieplym miejscu.3. Dodac
daktyle i
sezam, zagniesc ponownie i przelozyc do foremki.Przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na 30 minut.4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C ok. 30 minut.


Wraz ze mna piekly:1. Pyza http://smacznapyza.blogspot.com/2. Asiek http://babeczka.zuzka.pl/Serdecznie dziiekuje za wspolna przygode i wpraszam sie na wiecej :)Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2011 r.