ßßß Cookit - przepis na Chlebek miodowy z daktylami

Chlebek miodowy z daktylami

nazwa

Wykonanie

To moj debiut we wspolnym gotowaniu/pieczeniu. :) Chlebek, ktory smakuje jak chalka- slodsza odmiana sniadania lub podwieczorek z maslem i dzemem :)
Chlebek miodowy z daktylami
Na keksowke o dlugosci 20-25 cm
250 g maki typu 650
75 g maki typu 850
1 paczka suszonych drozdzy
1/2 lyzeczki soli
200 ml letniej wody
3 lyzki oleju slonecznikowego
3 lyzki miodu
75 g daktyli suszonych posiekanych
2 lyzki nasion sezamu
1. Foremke wysamrowac tluszczem
2. Obie maki przesiac do miski i wymieszac z sola i drozdzami. Dodac wode,
olej i miod i zagniesc gladkie ciasto. Zagniatac przez 5 minut. Odstawic do
wyrosniecia na ok. 1 godzine do podwojenia objetosci w cieplym miejscu.
3. Dodac daktyle i sezam, zagniesc ponownie i przelozyc do foremki.
Przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na 30 minut.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C ok. 30 minut.
Wraz ze mna piekly:
1. Pyza http://smacznapyza.blogspot.com/
2. Asiek http://babeczka.zuzka.pl/
Serdecznie dziiekuje za wspolna przygode i wpraszam sie na wiecej :)
Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2011 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Chledeb-miodowy-z-daktylami.html