ßßß
Na forme o srednicy 20 cm:100 g maki30 g cukru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli40 g masla z lodowki1 zoltko2-3 lyzki rumunadzienie:100 g czekolady gorzkiej150 g slodkiej smietanki3 lyzki mleka1 jajkoSkladniki ciasta zagniec , nastepnie rozwalkowac na placek nieco wiekszy niz foremka. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, wycigajac na brzegach. Placek ponakluwac widelcem. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Nastepnie obnizyc temperature do 150 °C. Czekolade polamac na kawalki. Mleko i smietanke zagotowac. Rozpuscic w nim czekolade, nieco ostudzic i dodac jajko. Wymieszac. Mase przelac na placek, piec 20 minut, wystudzic w piekarniku.
Przepis z ksiazki: "Kleine Kuchen und Torten", wyd. Bassermann, 2004 r.Przepis uczestniczy w akcji: