Wykonanie
Polubia je dzieci. Ale nie tylko:
sloneczny kolor i slodyczycz
marchewki przypadna i wam do gustu- na wspomnie lata ;)
Na 12 sztuk:ok. 1/4 l
mleka1 opakowanie
suszonych drozdzy (7 g) lub swieze ok 21 g1 lyzka+ 75 g
cukru150 g
marchwi350 g
maki1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli100 g
masla3
zoltkaMleko ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac z
drozdzami i 1 lyzka
cukru, odstawic do wyrosniecia.
Marchew obrac i zetrzec na bardzo drobnej tarce-
Make wymieszac z pozostalym
cukrem,
sola i
cukrem waniliowym. Dodac
maslo w temperaturze pokojowej,
zoltka i
marchew. Wlac
mleko z
drozdzami, wymieszac, ciasto powinno byc bardzo luzne, nie zagniatac. Ostawic do wyrosniecia na godzine pod przykryciem. Nastepnie przekladac lyzka do foremek muffinkowych. Przykryc papierem do pieczenia i odstwic na 30 minut do wyrosniecia. Papier zdjac. Piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 15-20 minut.
Przepis na podstawie przepisu z: "Laura. Backen im Frühling" nr 2/2011.