Kaczka w pomaranczach... Kaczka z pomaranczami. I z pomaranczowym sosem! Polecam na noworoczny obiad.Skadniki dla 4 osob:1 kaczka o wadze 1,5 kg do 2 kgsolsok i skorka otarta z 1 pomaranczy1 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina (szklanka= 250 ml)wodasos:1 filiozanka bulionu z kury (filizanka= 200 ml)1 szklanka bialego wina wytrawnego1 lyzeczka maki ziemniaczanej1 filizanka slodkiej smietankisok z 2 pomaranczynieco skorki pomaranczowejKaczke umyc i osuszyc, natrzec z zewnatrz i od wewnatrz sola. Natrzec sokiem i skorka otarta z 1 pomaranczy. Mozna wypelnic nadzieniem, ale niekoniecznie (wzielam kilka marchewek, selera i natke pietruszki). Wstawic w byrtfannie do nagrzanego piekarnika, podlac winem i przykryc pokrywka brytfanny (temperatura 200°C). Piec przez godzine, nastepnie kaczke przekrecic na druga strone i zdjac pokrywe z brytfanny. Piec jeszcze 30 minut, nastepnie spryskac odrobina posolonej wody i piec jeszcze 10 minut. Nieco podkrecic temperature. Przygotowac sos: Bulion zagotowac z winem, dodac nieco tluszczu w ktorym piekla sie kaczka. Make ziemniaczana rozprowadzic w 1/3 szklanki zimnej wody i wlac do sosu. Zagotowac mieszajac trzepaczka. Dodac smietanke i sok 2 pomaranczy, wymieszac trzepaczka. Przyprawic do smaku sola. Na koniec wlozyc nieco odkrojonej skorki pomaranczowej.Podalam z krokietami i duszona czerwona kapusta.Przepis z ksiazki: "Es weihnachtet" Interpressverlag GmbH Monachium 1981.Jest to zapewne moj osttani wpis w starym roku. Zycze wam zatem wszytskim zagladajacym tutaj udanej zabawy sylwestrowej i szczesliwego nowego roku 2014 :)