Wykonanie
Zachcialo mi sie
chleba z domowego piekarnika ;) Gdy za oknem snieg i hula wiatr, tylko taki przysmak najbardziej wam polecam.
Chleb bardzo bialy w srodku- wszak
kasza manna to
kasza z mocno oczyszczonej pszenicy.Na 1 bochenek:ok 270 ml
mleka lub
maslanki21 g swiezych
drozdzy1 lyzeczka
miodu400 g
maki pszennej chlebowej100 g
kaszy manny1 lyzka
soliOgrzac 125 ml
mleka lub
maslanki, wkruszyc
drozdze, dodac
miod i nieco
maki (2 lyzki). Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 20 minut. Dodac pozostale
mleko lub
maslanke,
make,
kasze manne i sol. Wyrobic gladkie ciasto, gdyby bylo zbyt malo elestyczne dodac nieco
wody (tak bylo u mnie). Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Ponownie zagniesc na omaczonym blacie. Uformowac bochenek, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia i posypana
kasza manna blache do pieczenia. Przykryc i pozostawic do wyrosniecia na 30 minut. Piekarnik nagrzac do temperatury 220°C (z termoobiegiem- 200°C). Wstawic na dno piekarnika zaroodporna miske z
woda.
Chleb posmarowac z wierzchu
woda, naciac i posypac
kasza manna. Piec 20 minut, nastepnie zminiejszyc temperature pieczenia do 180°C (z termoobiegiem- 160°C) i piec dalej 30 minut.



Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen
selber backen" nr 01/2014