ßßß Cookit - przepis na Chleb drozdzowy z kasza manna

Chleb drozdzowy z kasza manna

nazwa

Wykonanie

Zachcialo mi sie chleba z domowego piekarnika ;) Gdy za oknem snieg i hula wiatr, tylko taki przysmak najbardziej wam polecam. Chleb bardzo bialy w srodku- wszak kasza manna to kasza z mocno oczyszczonej pszenicy.
Na 1 bochenek:
ok 270 ml mleka lub maslanki
21 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu
400 g maki pszennej chlebowej
100 g kaszy manny
1 lyzka soli
Ogrzac 125 ml mleka lub maslanki, wkruszyc drozdze, dodac miod i nieco maki (2 lyzki). Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 20 minut. Dodac pozostale mleko lub maslanke, make, kasze manne i sol. Wyrobic gladkie ciasto, gdyby bylo zbyt malo elestyczne dodac nieco wody (tak bylo u mnie). Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Ponownie zagniesc na omaczonym blacie. Uformowac bochenek, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia i posypana kasza manna blache do pieczenia. Przykryc i pozostawic do wyrosniecia na 30 minut. Piekarnik nagrzac do temperatury 220°C (z termoobiegiem- 200°C). Wstawic na dno piekarnika zaroodporna miske z woda. Chleb posmarowac z wierzchu woda, naciac i posypac kasza manna. Piec 20 minut, nastepnie zminiejszyc temperature pieczenia do 180°C (z termoobiegiem- 160°C) i piec dalej 30 minut.
Przepis z: "Land Edition. Brot&Brötchen selber backen" nr 01/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/01/Chleb-drozdzowy-z-kasza-manna.html