Wykonanie
Nasz swiateczny obiad :) Bulczane knedle robilam pierwszy raz w zyciu! Smaczne byly, choc do idealnego wygladu im nieco brakuje. ;) Polecam wam te propozycje na uroczysty obiad. Podawalam z sosem
pieprzowym i
salata.

Dla 4 osob:
Steki:2 kromki
chleba tostowego3 lyzeczki
kolorowego pieprzusol25 g
masla4
rumsztyki po 220 g2-3 lyzki
olejuKnedle:4 suche bulki typu
kajzerka4
jajkaok. 4 lyzek
makisolBulki pokruszyc. Z
jajek i
maki zrobic ciasto nalesnikowe i wymieszac z pokruszonymi bulkami. Uformulowac kule zwilzajac lekko rece
woda. Odstwic na kilka minut- kule napecznieja. W duzym garnku zagotowac
wode. Do wrzacej
wody wkladac knedle. Gotowac ok. 20 minut co jakic czas przewraca knedle na druga strone.
Chleb i
kolorowy pieprz rozetrzec w mozdzierzu. Usmazyc na chrupko na
masle.
Mieso umyc, osuszyc, usmazyc na goracym
oleju z kazdej strony po 2 minuty. Posolic, wlozyc do nagrzanego od 175°C (z termoobiegiem 150°C) piekarnika. Na wierzchu rumszytkow polozyc chlebowa posypke. Piec ok. 6 minut.Ukladac na talerzach polewajac sosem.Przepis na sos innym razem ;)