ßßß Cookit - przepis na Steki wolowe z chlebowa posypka i bulczane knedle

Steki wolowe z chlebowa posypka i bulczane knedle

nazwa

Wykonanie

Nasz swiateczny obiad :) Bulczane knedle robilam pierwszy raz w zyciu! Smaczne byly, choc do idealnego wygladu im nieco brakuje. ;) Polecam wam te propozycje na uroczysty obiad. Podawalam z sosem pieprzowym i salata.
Dla 4 osob:
Steki:
2 kromki chleba tostowego
3 lyzeczki kolorowego pieprzu
sol
25 g masla
4 rumsztyki po 220 g
2-3 lyzki oleju
Knedle:
4 suche bulki typu kajzerka
4 jajka
ok. 4 lyzek maki
sol
Bulki pokruszyc. Z jajek i maki zrobic ciasto nalesnikowe i wymieszac z pokruszonymi bulkami. Uformulowac kule zwilzajac lekko rece woda. Odstwic na kilka minut- kule napecznieja. W duzym garnku zagotowac wode. Do wrzacej wody wkladac knedle. Gotowac ok. 20 minut co jakic czas przewraca knedle na druga strone.
Chleb i kolorowy pieprz rozetrzec w mozdzierzu. Usmazyc na chrupko na masle. Mieso umyc, osuszyc, usmazyc na goracym oleju z kazdej strony po 2 minuty. Posolic, wlozyc do nagrzanego od 175°C (z termoobiegiem 150°C) piekarnika. Na wierzchu rumszytkow polozyc chlebowa posypke. Piec ok. 6 minut.
Ukladac na talerzach polewajac sosem.
Przepis na sos innym razem ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Steki-wolowe-z-chlebowa-posypka-i-bulczane-knedle.html