Wykonanie
Moze do grilla, co? W oryginale byly
oliwki czarne, ktore zastapilam zielonymi.
Dla 4-6 osob:1/2 kg
ziemniaków ugotowanych w mundurkach1
porsól i
pieprzmały słoiczek czarnych
oliwek, odsączonych z zalewy (wzielam zielone)łyżka ostrej
musztardyposiekana
natka pietruszki i
koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę.
Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
Korniszony pokroić w kostekę,
oliwki w paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze
śmietaną z
musztardą,
zieleniną, doprawiając do smaku
kminkiem,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby
sałatka się przegryzła.Przepis od patrycji (mikimama) z bloga Czerwien i blekit . Dziekuje za inspiracje.