ßßß
Dla 4-6 osob:1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 porsól i pieprzmały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy (wzielam zielone)łyżka ostrej musztardyposiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kostekę, oliwki w paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną z musztardą, zieleniną, doprawiając do smaku kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła.Przepis od patrycji (mikimama) z bloga Czerwien i blekit . Dziekuje za inspiracje.