Wykonanie
Doslowne tlumaczenie nazwy tego deseru to szarlotka. Nie jest to jednak ciasto, placek z
jablkami, ale warstwowy deser z
jablkami,
bita smietana i... cukrowa uprazona na patelni
tarta bulka. Mnie ogromnie smakowal mocno schlodzony- idealny na upaly.
Dla 4 osob:500 g jableknieco
wody100 g
cukru50 g
masla100 g tartej bulki170 g
smietany kremowkiJablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na kawalki, zalac niewielka iloscia
wody i ugotowac do miekkosci. Nastepnie przetrzec przez sito lub ugniesc tluczkiem do ziemniakow na gladka mase. Odstawic do schlodzenia. Dodac
polowe cukru i wymieszac.
Maslo rozpuscic na patelni. Dodac
tarta bulke i pozostaly
cukier. Mieszajac smazyc, az masa bedzie lekko brazowa. Przelozyc na talerz do schlodzenia.
Smietane ubic na sztywno. W pucharkach ukladac naprzemiennie warstwami
jablka,
tarta bulke i
bita smietane. Ozdobic na wierzchu kleksem
bitej smietany i bulka
tarta. Schlodzic.
Przepis dodaje do akcji:Przepis z pisma supermarketu Edeka "Mit Liebe. Das Genussmagazin" nr 04/2015