ßßß Cookit - przepis na Aeblekage (Dunska

Aeblekage (Dunska

nazwa

Wykonanie

Doslowne tlumaczenie nazwy tego deseru to szarlotka. Nie jest to jednak ciasto, placek z jablkami, ale warstwowy deser z jablkami, bita smietana i... cukrowa uprazona na patelni tarta bulka. Mnie ogromnie smakowal mocno schlodzony- idealny na upaly.
Dla 4 osob:
500 g jablek
nieco wody
100 g cukru
50 g masla
100 g tartej bulki
170 g smietany kremowki
Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na kawalki, zalac niewielka iloscia wody i ugotowac do miekkosci. Nastepnie przetrzec przez sito lub ugniesc tluczkiem do ziemniakow na gladka mase. Odstawic do schlodzenia. Dodac polowe cukru i wymieszac. Maslo rozpuscic na patelni. Dodac tarta bulke i pozostaly cukier. Mieszajac smazyc, az masa bedzie lekko brazowa. Przelozyc na talerz do schlodzenia. Smietane ubic na sztywno. W pucharkach ukladac naprzemiennie warstwami jablka, tarta bulke i bita smietane. Ozdobic na wierzchu kleksem bitej smietany i bulka tarta. Schlodzic.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z pisma supermarketu Edeka "Mit Liebe. Das Genussmagazin" nr 04/2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/07/Aeblekage-Dunska-szarlotka.html