Wykonanie
Wspaniały, aksamitny, słodki, ale bez przesady. Idealny do sernika, placuszków czy deserów. Sprawdzi się też z goframi. Sos z przepisy Gary'ego Rhodes'a.

Składniki:150 ml
wody250 g drobnego
cukru250 ml
śmietany kremówki
Wykonanie:
Wodę i
cukier podgrzewamy w garnku, aż
cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa nabierze brązowego koloru (zajmie to kilka minut). Należy uważać, bo karmel jest bardzo gorący. Brązowy karmel zdejmujemy z ognia. W drugim garnku podgrzewamy kremówkę. Następnie przelewamy do karmelu i ostrożnie mieszamy. Gotujemy przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Przed podaniem czekamy, aż sos lekko przestygnie.Sos możemy przetrzymywać kilka dni w lodówce. Jeżeli nam zgęstnieje, to wystarczy go podgrzać.