ßßß Cookit - przepis na Krem toffi

Krem toffi

nazwa

Wykonanie

Wspaniały, aksamitny, słodki, ale bez przesady. Idealny do sernika, placuszków czy deserów. Sprawdzi się też z goframi. Sos z przepisy Gary'ego Rhodes'a.
Składniki:
150 ml wody
250 g drobnego cukru
250 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Wodę i cukier podgrzewamy w garnku, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa nabierze brązowego koloru (zajmie to kilka minut). Należy uważać, bo karmel jest bardzo gorący. Brązowy karmel zdejmujemy z ognia. W drugim garnku podgrzewamy kremówkę. Następnie przelewamy do karmelu i ostrożnie mieszamy. Gotujemy przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Przed podaniem czekamy, aż sos lekko przestygnie.
Sos możemy przetrzymywać kilka dni w lodówce. Jeżeli nam zgęstnieje, to wystarczy go podgrzać.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/11/Krem-toffi.html