ßßß
 
            
         Składniki:150 ml wody250 g drobnego cukru250 ml śmietany kremówki
Składniki:150 ml wody250 g drobnego cukru250 ml śmietany kremówki Wykonanie:Wodę i cukier podgrzewamy w garnku, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa nabierze brązowego koloru (zajmie to kilka minut). Należy uważać, bo karmel jest bardzo gorący. Brązowy karmel zdejmujemy z ognia. W drugim garnku podgrzewamy kremówkę. Następnie przelewamy do karmelu i ostrożnie mieszamy. Gotujemy przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Przed podaniem czekamy, aż sos lekko przestygnie.Sos możemy przetrzymywać kilka dni w lodówce. Jeżeli nam zgęstnieje, to wystarczy go podgrzać.
Wykonanie:Wodę i cukier podgrzewamy w garnku, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa nabierze brązowego koloru (zajmie to kilka minut). Należy uważać, bo karmel jest bardzo gorący. Brązowy karmel zdejmujemy z ognia. W drugim garnku podgrzewamy kremówkę. Następnie przelewamy do karmelu i ostrożnie mieszamy. Gotujemy przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Przed podaniem czekamy, aż sos lekko przestygnie.Sos możemy przetrzymywać kilka dni w lodówce. Jeżeli nam zgęstnieje, to wystarczy go podgrzać.