Wykonanie
Ten przepis to prawdziwy prezent. Satysfakcję płynącą z własnoręcznego przygotowania
sosu karmelowego czy
toffi można porównać jedynie z uczuciem, jakie musi towarzyszyć samotnemu zatrzaśnięciu się w sklepie ze
słodyczami.To wspaniałe, że ten smakołyk można
mieć pod ręką. Jego przygotowanie to kilka chwil w skupieniu; składniki są proste i łatwo dostępne, a
sos jest genialny do naleśników,
jabłek i innych
owoców, ciast,
lodów,
kawy... Podjadanie samego sosu łyżeczką prosto z lodówki jest mało poprawne, ale nie odradzam. Everything in moderation, including moderation *. Przepis Iny Garten z „Barefoot Contessa at home”.Składniki (na ok. 1 , 5 szklanki):1½ szklanki
cukru1¼ szklanki słodkiej
śmietanki 30%5-6 łyżek
wodyW średnim garnku lub rondlu o grubym dnie (odradzam użycie płytkiej patelni) wymieszać
wodę z
cukrem. Ustawić na małym ogniu, podgrzewać przez 5-10 minut (nie mieszając, jedynie poruszając garnkiem) do rozpuszczenia
cukru.Zwiększyć ogień do średniego i gotować bez przykrycia, lekko poruszając garnkiem od czasu do czasu, aż
cukier nabierze jasnobrązowego,
beżowego koloru – powinno to trwać 5-7 minut. Należy to robić bardzo ostrożnie i z uwagą, mieszanina jest bardzo gorąca (ma ok. 170 stopni)! Nie należy spuszczać jej z oka, może się bardzo szybko przypalić.Zdjąć z ognia, nieco się odsunąć i powoli wlać
śmietankę do karmelu. Mieszanina gwałtownie zabulgocze a karmel się zestali, ale tak ma być. Ustawić garnek znów na małym ogniu i mieszać ciągle przez 2 minuty – do momentu, kiedy karmel się rozpuści a sos będzie zupełnie gładki. Zdjąć z ognia, wystudzić – jest bardzo gorący.Sos można przechowywać w lodówce około tygodnia.Gdyby się skrystalizował, należy go podgrzać i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.* „wszystko z umiarem, łącznie z umiarem” - słowa Oskara Wilde, krzewione z urokiem przez Julię
ChildWersja do druku