ßßß Cookit - przepis na Risotto z fiołkami i "Prosecco"

Risotto z fiołkami i "Prosecco"

nazwa

Wykonanie

Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem. Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i było pysznie, a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
Fiołki nie mają znaczącego wpływu na smak dania, ale dodają mu niezwykle wdzięcznego,wiosennego wyglądu i delikatnego aromatu, który świetnie komponuje się z winem .
Składniki: /2 porcje/
180 g ryżu carnaroli
1 cebulka dymka
2 łyżki świeżych fiołków /bez łodyżek/
ok. 500 ml wywaru warzywnego
100 ml białego wina/ użyłam półwytrawne Prosecco/
40 g masła
2 łyżki serka mascarpone
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od drogi, miasta/
-Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem.
-Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką.
-Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu.
-Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać.
-Gotować ,aż ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować bulionem.
-Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem .
-Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i ser.
-Energicznie wymieszać
Dodać kwiaty,delikatnie zamieszać /odłożyć kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/05/risotto-z-fiokami-i-prosecco.html