Wykonanie
Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem. Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i było pysznie, a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
Fiołki nie mają znaczącego wpływu na smak dania, ale dodają mu niezwykle wdzięcznego,wiosennego wyglądu i delikatnego aromatu, który świetnie komponuje się z
winem .
Składniki: /2 porcje/180 g
ryżu carnaroli1
cebulka dymka2 łyżki świeżych fiołków /bez łodyżek/ok. 500 ml
wywaru warzywnego100 ml białego wina/ użyłam półwytrawne Prosecco/40 g
masła2 łyżki
serka mascarponesól i
pieprz do smaku
Wykonanie:-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. /
fiołki należy zrywać z dala od
drogi, miasta/-
Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na
maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem.-Dodać
ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką.-Wlać
wino i dusić do całkowitego wyparowania
alkoholu.-Dodać niewielką ilość
bulionu tak , aby pokrywał całkowicie
ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak
bulion zostanie wchłonięty przez
ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać.-Gotować ,aż
ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować
bulionem.-Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą i
pieprzem .-Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego
ryżu dodać pozostałe
masło i
ser.-Energicznie wymieszaćDodać kwiaty,delikatnie zamieszać /odłożyć kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.