Wykonanie
Pere all'
amaretto
Przygotowany w ekspresowym tempie, równie szybko znika z talerzyka. Deser niezwykle prosty, przygotowany z sezonowych
gruszek z dodatkiem popularnych włoskich herbatniczków
migdałowych, nie zawiera dużo kalorii, a może zaspokoić ochotę na coś słodkiego.

Składniki:/na 2 osoby/2
gruszkisok z 1/2
cytryny100 g
herbatników amarettook.1/2szklanki
cukru /użyłam brązowego/ok.1/2 szklanki
wody2 łyżki
likieru amaretto/można pominąć,lub użyć inny/1/2 tabliczki płynnej
gorzkiej czekoladypłatki migdałowe do dekoracji

Do deseru należy wybrać
gruszki dojrzałe, dość twarde, ale takie które nie "rozsypują" się w czasie gotowania.
Owoce obrać i
pokr oić w plastry /ok.1cm/,wykroić gniazdka/powstanie w ten sposób krążek z dziurką/skropić
sokiem z cytryny. Na patelni lub w niskim rondelku rozpuścić
cukier z
wodą, zagotować, dodać
likier amaretto. Do powstałego w ten sposób gorącego
syropu włożyć plastry
gruszek i podgotować kilka minut/można delikatnie przewrócić na drugą stronę w czasie gotowania, jeśli nie są pokryte całkowicie płynem/.
Gruszka powinna być jędrna, ale ugotowana . Przełożyć krążki na półmisek do przestygnięcia.
Herbatniki amaretto włożyć do woreczka foliowego , pokruszyć i przesypać na talerzyk. Ostudzone krążki
gruszek obtaczać w okruszkach
amaretto i układać na talerzyku plasterki w ten sposób by odtworzyć kształt
gruszki.
Czekoladę roztopić /w mikrofalówce lub na parze/ i delikatnie polać deser. Posypać
płatkami migdałowymi i podawać .pomysł na deser pochodzi z programu tv "La prova del cuoco"