ßßß Cookit - przepis na Deser z karmelizowanym ananasem

Deser z karmelizowanym ananasem

nazwa

Wykonanie

Palce lizać! A później udział w maratonie, albo godziny na siłowni, aby spalić zjedzone kalorie...
Miał być mus z białej czekolady wg. pomysłu Sweet Place ale czekolada mi się zwarzyła ( tak, tak przez "rz" wg słownika choćby tego). Przyznam, że to pierwszy raz i całkowicie mnie zatkało. Masło było "prawdziwe"- pełnotłuste, czekolada dość dobra...
Zatem wylałam do zlewu to, co z tego zostało i użyłam czekolady gorzkiej. Z reszta przeczytajcie poniżej!
Składniki na 4 dość syte porcje:
400g gorzkiej czekolady
300ml schłodzonej śmietany 36%
pół świeżego ananasa
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
2 łyżki płatków migdałów
skórka z połowy cytryny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej co chwila mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu odkładamy do ostudzenia nadal co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Dolewamy powoli czekoladę do śmietany i mieszamy delikatnie łyżką. Odstawiamy masę do lodówki.
Ananas obieramy, a dokładniej okrawamy ze skóry i kroimy na niewielkie cząstki. Na patelnię wylewamy pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Na gotujący się wywar wrzucamy ananasa i gotujemy do praktycznie całkowitego wyparowania wody. Po niespełna 10-15 minutach z wywaru zrobi się syrop, który po wylaniu łyżeczką na talerzyk szybko zgęstnieje. Odkładamy ananasy z resztą syropu do ostygnięcia.
Nagrzewamy patelnię i wysypujemy płatki migdałów. Prażymy przez ok. 5 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Jak zaczną się rumienić, odstawiamy do ostygnięcia.
Do wysokich szklanek wykładamy karmelizowane kawałki ananasa z syropem i masę śmietanową. Na koniec posypujemy całość prażonymi migdałami i startą skórką z cytryny.
Odkładamy deser na min. 2 godziny do lodówki.
Delektujcie się weekendem!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/12/deser-z-karmelizowanym-ananasem.html