Wykonanie
Dziś będzie bez wstępu bo narzekać na zimę i ok. 40 cm śniegu zalegającego na moim podwórku już nawet nie mam ochoty. Za to będzie tradycyjnie.Łazanki z
kapustą i
grzybami w wielu domach są potrawą wigilijną. U mnie nigdy nie było takiej tradycji. Może dlatego że zawsze są pierogi z
kapustą i
grzybami, uszka z
kapustą i
grzybami do barszczu. No a
potem wszyscy mamy dość kolejnych potraw z
kapustą i z
grzybami. Rzecz oczywista - tylko na jakiś czas :)
Z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża porcja. Oczywiście zależy od możliwości, ale myślę że spokojnie wystarczy dla 6 osób.Składniki:ok. 50 g
suszonych grzybów leśnychok. 1 kg
kapusty kwaszonej2 duże
marchewki starte na dużych oczkach1 paczka
makaronu typu łazanki, ja dałam paczkę 500 g, ale lepiej będzie dać go nieco mniej, myślę że 400 g będzie optymalnie.2 średnie
cebule, drobno posiekane3 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku
lubczyk i
majeranekok. 2 łyżki
masła ekstraSuszone grzyby namaczamy kilka godzin wcześniej, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie z niewielką ilością
soli. Ugotowane i ostudzone siekamy na małe kawałki.
Kapustę kwaszoną przepłukujemy zimną
wodą, jeśli trzeba kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy ją taką ilością
wody, aby była lekko przykryta. Dodajemy również startą
marchewkę. Gotujemy ją ok. 1 godziny, aż będzie miękka. W trakcie gotowania do
kapusty dodajemy też
wywar od ugotowanych
grzybów.Po ugotowaniu
kapustę odcedzamy na sicie i lekko odciskamy.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, rumienimy posiekaną
cebulę. Następnie dodajemy odciśniętą
kapustę i posiekane
grzyby, oraz
sól,
pieprz (dość dużą ilość, ja dałam ponad 1 łyżeczkę) i inne
przyprawy do smaku.Całość lekko podsmażamy cały czas mieszając.Łazanki gotujemy - najlepiej tak jak lubicie, na miękko lub al dente.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.Ugotowane i odcedzone łazanki przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego
masłem. Dodajemy przesmażoną
kapustę z
grzybami i mieszamy dokładnie. Na wierzchu układamy wiórki
masła i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.Łazanki zapiekamy przez ok. 40 min.Smacznego ;)