2 jaja100 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru wanilinowego40 g cukru pudru75 g miękkiej margaryny5 jabłekMargarynę ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera do uzyskania białej masy. Teraz dodajemy po jednym jaju, cały czas pracując mikserem. Mieszamy mąki oraz sodę i przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Dajemy także sól i cukier wanilinowy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Równomiernie przekładamy masę do foremki.Obieramy jabłka i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na cząstki czy ósemki. Wykładamy jabłka na masę, lekko je dociskając. Posypujemy cynamonem .. ii lądujemy w piekarniku. Nagrzanym do 180 stopni rzecz jasna. Ciasto powinno tam siedzieć ok. 40 minut.250 ml śmietany 18%3 jaja40 g cukru pudruJaja rozmącamy widelcem. Dodajemy cukier oraz śmietanę. Łączymy w jednolitą masę. Wyciągamy upieczone ciasto, polewamy masą jajeczną, wkładamy z powrotem do piekarnika. Na 15 minut.Wartość Kaloryczna 170 kcal (1 porcja)Białko 3,5 gWęglowodany 18 , 7 gTłuszcz 8 , 7 g