ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik po francusku

Jabłecznik po francusku

nazwa

Wykonanie

2 jaja
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
40 g cukru pudru
75 g miękkiej margaryny
5 jabłek
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera do uzyskania białej masy. Teraz dodajemy po jednym jaju, cały czas pracując mikserem. Mieszamy mąki oraz sodę i przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Dajemy także sól i cukier wanilinowy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Równomiernie przekładamy masę do foremki.
Obieramy jabłka i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na cząstki czy ósemki. Wykładamy jabłka na masę, lekko je dociskając. Posypujemy cynamonem .. ii lądujemy w piekarniku. Nagrzanym do 180 stopni rzecz jasna. Ciasto powinno tam siedzieć ok. 40 minut.
250 ml śmietany 18%
3 jaja
40 g cukru pudru
Jaja rozmącamy widelcem. Dodajemy cukier oraz śmietanę. Łączymy w jednolitą masę. Wyciągamy upieczone ciasto, polewamy masą jajeczną, wkładamy z powrotem do piekarnika. Na 15 minut.
Wartość Kaloryczna 170 kcal (1 porcja)
Białko 3,5 g
Węglowodany 18 , 7 g
Tłuszcz 8 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/12/jabecznik-po-francusku.html