Wykonanie
Bigos śmigos nowy rok . W głowie kotłują się nowe nadzieje, pomysły,
plany, marzenia. W
sumie - nowy start. I dobrze!W chwili wytchnienia
między tą istną burzą w mózgu można zarzucić na kanapkę pasztecik. Zielony jak wiosna wesoły jak sosna. I zasiąść, przysiąść, usiąść w fotelu i rozkoszować się nim oraz niczym.Ma w sobie wszystko co zdrowe i zielone. Oraz
pomarańczowe. Oraz.. wszystko, co warzywne. Proste a wykwintne.

Składniki ( na 1 keksówkę 30 x 10 cm - 15 porcji)2 średnie
cukinie2
marchewki1
cebula3
jaja1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
kaszy manny3/4 szklanki
płatków owsianychtymianekCukinie dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp
solą, i odstaw, aby
cukinia puściła
wodę. Obierz
marchew i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj. Wyciśnij z
cukinii nadmiar
wody i wymieszaj dokładnie z utartą marchwią,
cebulą,
kaszą manną,
płatkami owsianymi,
tymiankiem,
olejem i
żółtkami.
Białka ubij na sztywną pianę.
Białka połącz z warzywami. Przełóż do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studź w gorącym piekarniku.

Wartość Kaloryczna 105 kcal (1 porcja)
Białko 3,2 gWęglowodany 12 gTłuszcz 5 , 1 g