ßßß Cookit - przepis na Pasztet. Zielony. Z Cukinii.

Pasztet. Zielony. Z Cukinii.

nazwa

Wykonanie

Bigos śmigos nowy rok . W głowie kotłują się nowe nadzieje, pomysły, plany, marzenia. W sumie - nowy start. I dobrze!
W chwili wytchnienia między tą istną burzą w mózgu można zarzucić na kanapkę pasztecik. Zielony jak wiosna wesoły jak sosna. I zasiąść, przysiąść, usiąść w fotelu i rozkoszować się nim oraz niczym.
Ma w sobie wszystko co zdrowe i zielone. Oraz pomarańczowe. Oraz.. wszystko, co warzywne. Proste a wykwintne.
Składniki ( na 1 keksówkę 30 x 10 cm - 15 porcji)
2 średnie cukinie
2 marchewki
1 cebula
3 jaja
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki płatków owsianych
tymianek
Cukinie dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą, i odstaw, aby cukinia puściła wodę. Obierz marchew i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Wyciśnij z cukinii nadmiar wody i wymieszaj dokładnie z utartą marchwią, cebulą, kaszą manną, płatkami owsianymi, tymiankiem, olejem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Białka połącz z warzywami. Przełóż do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studź w gorącym piekarniku.
Wartość Kaloryczna 105 kcal (1 porcja)
Białko 3,2 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcz 5 , 1 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/01/pasztet-zielony-z-cukinii.html