ßßß
Składniki (na 8 porcji):mąka żytnia razowa 170 g 301 kcal/100 gcukier 60 gmargaryna 70 g2 żółtkarodzynki 80 g1 szklanka ulubionej herbaty (z 2 saszetek)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka z 1/2 cytrynyRodzynki zalej herbatą i gotuj przez 5 minut, aż napuchną. Odcedź, a herbatę ostudź. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny. Następnie wlej herbatę i rodzynki, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy babkowej lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja)Białko 2,8 gWęglowodany 30 , 5 gTłuszcz 8 , 7 g