ßßß
Składniki (na 8 kawałków):ser biały chudy 100g1 jajomąka orkiszowa 200g2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki mleka 0,5 %1 łyżka oleju (ja dałam lniany)1 łyżka octu jabłkowego25 tabletek słodzika1 kg jabłek3 łyżeczki cynamonuUbij jajko na puszystą masę, dodaj rozgniecione tabletki słodziku, ser, ocet, olej, mleko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1,5 h.W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem.Wyjmij masę z lodówki.. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przełóż go do tortownicy (moja 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, obklej też boki. Piecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Wyjmij podpieczony spód, nałóż jabłka. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przykryj masę jabłkową. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Wartość Kaloryczna 185 kcal (1 kawałek)Białko 7,8 gWęglowodany 32 gTłuszcz 2 , 7 g