ßßß Cookit - przepis na Czereśniowy Chłodnik

Czereśniowy Chłodnik

nazwa

Wykonanie

Lato lato, bardzo letnio. W ogrodzie nieskromnie uśmiechają się do mnie z czubka drzewa czerwone mordki - czereśnie. Wiśnie. Dobre rzeczy. Dlatego wciskam je do kuchni/obiadu ile wlezie. Chłodników czas tylko w lecie. Tylko w lecie chłodników czas. Niczym deserek. Niczym kolacja.
Bazą mogą być też wiśnie, maliny, truskawki, a nawet borówki.
Składniki ( na ok. 1100g zupy):
0,5 kg wydrylowanych czereśni
sok z połówki cytryny
3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
3 goździki
1 litr wody
pół łyżeczki cynamonu
150g jogurtu naturalnego
Wydrylowane czereśnie włóż do garnka i wymieszaj z sokiem z cytryny, goździkami, cukrem i cynamonem. Zalej 1 l wody i gotuj ok 30 minut czyli do momentu, aż owoce będą miękkie. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Delikatnie wmieszaj łyżką jogurt naturalny.
Podawaj schłodzony. ;)
Wartość Kaloryczna 52 kcal (100 g zupy)
Białko 1,1 g
Węglowodany 10 , 7 g
Tłuszcz 0 , 3 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2013/07/czeresniowy-chodnik.html