ßßß
Smaczny chlebek i bardzo prosty do wykonania. Dokonałam małych zmian w recepturze co do ilości użytych drożdży - sam zakwas świetnie sobie radzi (choć dłużej trzeba poczekać na wyrośnięcie). Chleb jest miękki i z niedużą, lecz wyczuwalną ilością ziaren. Piekłam go dwukrotnie - raz z ilością drożdży podaną w oryginalnym przepisie (na zdjęciu), drugi raz ze zmniejszoną. Chleb miał zdecydowanie ładniejszy miąższ i mniej pachniał drożdżami. Przepis pochodzi ze strony King Arthur Flour. Polecam do wypróbowania :-)Składniki na 1 bochenek:2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego2/3 szklanki letniej wody2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżka cukru1 i 1/4 łyżeczki soli1¼ - 1½ szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik)1/2 łyżeczki drożdżyWszystkie składniki połączyć, zmiksować lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez 1 godzinę.Przygotować formę do chleba o wymiarach 11 x 22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy (ja tak zrobiłam). Po wyrośnieciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować. Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na chleb umieścić w maszynie do pieczenia wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' (1,5 h). Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)